Nauja panacėja: gliuteno atsisakymas

celiakijaNors celiakija  serga ne tokia ir didelė dalis žmonių, tačiau mityba be gliuteno tampa visuotiniu dalyku. Pasklidus informacijai, kad gliuteną dažna žmonių dalis negali normaliai įsisavinti, kad jis tarsi kokie tapetų klijai stovi skrandyje ir nuodija žmogaus organizmą, net ir tie, kurie neserga jokia celiakija, it panacėjos griebiasi begliunetės mitybos. Argi ne keista, kai pagalvoji, juk tarsi neturėtų būti taip, tačiau yra. Kame šuo pakastas?

Kas yra celiakija

Iš esmės, žmonėms, kurie turi šią ligą, visas gyvenimas pasikeičia. Tai tarsi cukrinis diabetas, kai jau visą gyvenimą turi maitintis ne taip, kaip galbūt norėtum, o taip, kaip tau yra galima ir sveika. Taigi, žmonės nebegali ryti, kimšti į save visko, ko panorėję, jie jau privalo atsižvelgti ir į savo sveikatos būklę. Aišku, ieškant, koks yra celiakija gydymas, galima rasti ir medikamentinių būdų, ir kitokių variantų. Visgi, pagrindinis dalykas kuriuo turi pasikliauti žmogus, sergantis celiakija, gydymas maistu. Jam tenka atsisakyti to maisto, kuriame gali būti gliuteno.

Apskritai, ši liga yra klastinga, ji ne iš karto pastebima. Žmogų vargina įvairūs simptomai, skausmai, nuovargis, gali būti dažnai ir temperatūra, apskritai imunitetas silpnesnis. Taip pat jis visada turi kažkokių problemų su virškinimu, tai jam pilvą suka, tai pučia, tai pykina, tai skauda kažką viduriuose, tai viduriai laisvi, tai užkietėję. Galiausiai celiakija tyrimai padaromi ir nustatoma, kad žmogaus organizmas visiškai negali įsisavinti gliuteno. Jam tokie produktai yra tas pats, kas valgyti kokią nors statybinę medžiagą. Iš tiesų, pas žmones yra toks skrandis ir virškinimo sistema, kad ji gali ir neturėti tų fermentų, kurie lengvai išskaidytų visus tuos klijus primenančius gliuteno elementus. Taigi, žmogaus organizmas tarsi nuodijasi, užuot pasimaitinęs. Dėl to celiakija tyrimai yra labai svarbūs šia liga sergantiems žmonėms. Juk kuo anksčiau pavyks išsiaiškinti, kokia liga sergama, ir kad apskritai sergama, tuo visiems bus geriau, paprasčiau. Kitas svarbus dalykas, tai kad žmogus turi pakeisti mitybą. Nuo tada, kai jam diagnozuojama tokia liga, jis turi pamiršti savo įprastus maitinimosi įpročius. Nuo tos dienos pas jį gyvenime atsiranda naujas terminas – begliutenė mityba. Turbūt todėl labai dažnai ant įvairių maisto pakuočių matome užrašus Gluten FREE.

Kodėl žmonės nevalgo gliuteno

Taigi, nors iš esmės taip maitintis turėtų tik tie, kurie turi rimtas diagnozes, vis daugiau žmonių pasaulyje atsisako mitybos su tokiais produktais kaip kviečių, rugių miltai. Būtent šiuose grūduose yra gliuteno, tos medžiagos, iš kurios tarybų laikais mūsų tėvai maišydavo klijus ir jais klijuodavo tapetus. Tai kaip tai gali būti, kad ta pati medžiaga yra ir statybinė, ir valgoma? Čia paradoksas, bet ne iš jo kyla noras atsisakyti gliuteno. Daugybė žmonių mano, kad nevalgant tokių produktų, jiems pagerėja kraujospūdis, palengvėja virškinimas, pagerėja kraujotaka ir dingsta sąnarių skausmai, kitokie negalavimai. Kai žmonės tiki, jiems iš tiesų daug kas pagerėja, ir galop jau net ir medicina nežino, kas čia teisus, o kas klysta.

 Ir nors visgi celiakija diagnostika yra atliekama tik tiems žmonėms, kuriems yra labai rimti įtarimai dėl cieliakijos, daugybė žmonių yra įsitikinę, kad ir jų organizmas netoleruoja gliuteno. Ne visada tai patvirtina gydytojai, kartais ir svarbus savęs įtikinimas bei placebo efektas nebevartojant gliuteno produktų, gali padėti sau. Argi tai blogai.